Catalunya busca consolidar-se com a destí enogastronòmic de referència a Europa amb una inversió de més d'1,5 milions d'euros

26 de juny de 2024

Agenda

El Govern de Catalunya ha anunciat una inversió significativa de més d'1,5 milions d'euros per impulsar el turisme enogastronòmic, amb l'objectiu de convertir Catalunya en la regió de referència d'aquest sector a Europa. Aquesta iniciativa s'emmarca dins de l'Estratègia de turisme enogastronòmic a Catalunya 2022-2027, que compta amb un finançament de 7 milions d'euros dels fons europeus Next Generation.

Les 26 actuacions previstes en aquest pla, impulsat pel Departament d'Empresa i Treball, han de permetre estructurar una oferta de valor atractiva i competitiva i abasten un ampli ventall d'iniciatives, algunes de les quals seran executades per ens locals.

Així, el Govern ha concedit una subvenció de 500.000 euros a la Diputació de Lleida per finançar la creació de la "Ruta enogastronòmica de la vall de Sió", un itinerari que comptarà amb punts de parada i d'interpretació activa del paisatge i la producció agrícola mitjançant la creació i adequació d'itineraris no motoritzats al llarg de 15 municipis que segueixen el curs del riu Sió.

Al seu torn, el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat ha rebut 1.045.479 euros per impulsar l'actuació "Can Comas: projecte agroturístic innovador i sostenible al Parc Agrari del Baix Llobregat". Es tracta d'una proposta basada en la promoció i difusió dels valors del parc, dels seus actors i productes a partir de la implementació d'una estratègia de màrqueting experiencial focalitzada en la masia Can Comas.

L'Estratègia de turisme enogastronòmic a Catalunya 2022-2027 s'estructura en 4 grans eixos: transició verda i sostenible, eficiència energètica, transició digital i competitivitat. Les actuacions derivades d’aquests eixos han d’estar basades en el model 4D (desestacionalització, diversificació, desconcentració i augment de la despesa) i 4S (segura, saludable, singular i sostenible).

A més, a principis d'any es van atorgar 2.379.588 euros per impulsar uns altres quatre projectes. Per una banda, a l'Ajuntament de Falset per l'"Espai vi: centre d'inspiració enogastronòmica de Falset" (600.000 euros) i a l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar pel "Centre enogastronòmic: espai cuina de mar" (421.687 euros). De l'altra, l'Ajuntament d'Aitona va rebre 507.901 euros per la iniciativa "Fruiturisme: centre a cel obert i espai, i el de Palamós, 850.000 euros per a la proposta "Aula Blava: vaixell interpretatiu de la cultura de la pesca".

El pla compta amb la col·laboració dels patronats de turisme de les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i Prodeca del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Articles relacionats