Cafè L’Artesà, l’ànima del Prat

11 de març de 2025

Casos d'èxit

Cafè L’Artesà, l’ànima del Prat

L’any 1919, un grup de pratencs moguts pel desig de donar a la ciutat un espai on celebrar actes socials i espectacles teatrals va fundar el Centre Artesà. Avui, més d’un segle més tard, l’edifici dissenyat per l’arquitecte modernista Antoni Pascual, continua sent un dels centres neuràlgics de la vida al Prat de Llobregat. Des del 2019, l’Artesà és un equipament municipal (l’Ajuntament va comprar el recinte el 2003 per a rehabilitar-lo) en què hi conviuen teatre, dansa, música i circ en més de 5.000 metres quadrats, i que acull també un punt de trobada i espai gastronòmic imprescindible per a la ciutat: el Cafè L’Artesà.

Un espai amb història

L’edifici va ser la Casa del Poble durant la Guerra Civil; després, va recuperar la seva funció original i va servir com a sala de teatre, a més de cinema, fins als anys 80. Amb tanta història al darrere no és d’estranyar que el Cafè L’Artesà, capitanejat pel gerent Lluís Aguado i el xef Joan Navarro, sigui molt estimat per la ciutadania pratenca. Aquest espai únic continua mantenint l’essència de l’edifici modernista construït cent anys enrere. El terra de paviment hidràulic s’ha convertit en un dels seus trets més distintius i, juntament amb les àmplies voltes del sostre i els grans finestrals que donen a un pati ple d’arbres, li aporten una singularitat i bellesa característiques.

De punt de trobada a referent gastronòmic

Aquest pati és el lloc predilecte de molts per esmorzar, fer el vermut o gaudir en bona companyia qualsevol dia de la setmana. Obert cada dia de l’any i amb servei des del matí fins ben entrada la nit, el Cafè L’Artesà s’ha convertit en un punt de trobada per veïns i veïnes de la ciutat i de tota la comarca que hi acudeixen atrets per la seva oferta gastronòmica.

I és que la cuina del Cafè L’Artesà és l’ingredient principal en la seva recepta per a l’èxit. La proposta se centra en el producte local i de qualitat, amb carns i peixos a la brasa, pintxos artesans, tapes i torrades com a protagonistes de la carta.

El Prat, terra de bons aliments

L’aposta pel producte de proximitat és un element clau en una població com el Prat, que compta amb una llarga tradició agrícola i es troba dins del Parc Agrari del Baix Llobregat. Aquesta ubicació privilegiada fa que el municipi sigui un veritable rebost de l’àrea metropolitana, produint una gran quantitat de fruites i verdures de gran qualitat.

Dins d’aquesta riquesa agroalimentària, el Prat té dos productes estrella: la Carxofa Prat i el pollastre Pota Blava. La carxofa és una de les hortalisses més emblemàtiques de la zona, mentre que el Pota Blava, criat de manera tradicional a l’aire lliure i amb una alimentació natural, compta amb el segell d’Identificació Geogràfica Protegida (IGP), que en garanteix la qualitat i l’excel·lència gastronòmica.

Compromís amb el territori

El Cafè L’Artesà és un dels establiments que participa activament en les diverses iniciatives gastronòmiques que s’organitzen a la ciutat i la comarca per promoure el producte local i reivindicar la qualitat d’una cuina amb personalitat pròpia, arrelada al territori i basada en ingredients de proximitat.

Així, al Cafè L’Artesà cada plat és una aposta que té un impacte real en l’economia del territori, fomentant el desenvolupament de pagesos i productors, i alhora contribueix a reduir l’impacte ambiental, un exemple de la seva gestió conscient que li ha valgut el reconeixement del Compromís de Sostenibilitat Turística Barcelona..

Amb una cuina que parla el llenguatge del territori, una filosofia de sostenibilitat que guia cada decisió i un compromís real amb la comunitat, aquest establiment continua escrivint la seva història. I ho fa, com sempre, amb el millor ingredient: l'autenticitat.

Articles relacionats