Un petit hotel boutique de Barcelona treballa de bracet amb els clients per aprofundir en els tres impactes de la gestió responsable: social, ambiental i econòmica.
Situat al límit nord del Raval barceloní, l’Hostal Grau ha fet, primer, una aposta decidida pel vessant més social de la sostenibilitat, amb el projecte que anomenen social impact room.
Es tracta d’una iniciativa en què el client tria si vol participar en un sorteig on, si guanya, els beneficis generats per la seva reserva aniran destinats íntegrament a una entitat que treballa en la inserció social de les persones sense llar.
Sota el nom de Homeless Entrepreneur, el projecte busca l'apoderament econòmic i la reducció de la pobresa a través del treball i la ciutadania activa gràcies a la col·laboració publicoprivada perquè les persones que viuen a l'exclusió social puguin millorar la seva qualitat de vida.
Més enllà de cedir els seus beneficis, l’Hostal Grau ofereix als hostes guanyadors la possibilitat de participar en aquesta acció més activament. Així, si volen, poden conèixer els impulsors d’aquesta iniciativa; una trobada on es posen en comú els interessos dels assistents i es creen sinergies de tota mena.
En aquest aspecte social, també destaca la voluntat de l’Hostal Grau per oferir una accessibilitat total a les persones amb problemes de mobilitat. Per això, han adaptat un apartament per persones amb cadira de rodes, buscant que sigui completament funcional.
Evitant situacions que poden donar-se en espais adaptats parcialment, com que els hostes no poden arribar al bar, no tenen la cuina a l’abast..., aquesta aposta pel turisme inclusiu ja ha donat els seus fruits amb l’arribada de més perfils que encaixen en aquesta iniciativa.
Sostenibles i, alhora, originals
La part més ambiental de l’hostal, l’han volgut treballar d’una manera diferent. El tradicional cartell de no molestar, l’han substituït per un arbre de macramé fet per artesans locals i expliquen als clients que si ells pengen l’arbre per no fer l’habitació, l’establiment donarà un euro derivat de l’estalvi que es genera per a projectes de reforestació de boscos.
Aquesta iniciativa ha cristal·litzat en una plantació d’arbres a Sòria i té molt d’èxit entre els hostes, que veuen com el passadís s’omple d’arbres de macramé i acaben formant part d’aquesta onada de sensibilització.
Finalment, el vessant de sostenibilitat econòmic el porten a terme fomentant els proveïdors locals, creant una xarxa de col·laboradors propers. Un d’ells són la cooperativa “No em dona la gana”,un projecte que dona llocs de treball a dones que han patit violència de gènere. Fan tot el procés, recol·lecció, confecció de la melmelada i distribució, fet que genera un impacte molt important en la independència econòmica d’aquestes dones.
Les tres vessants de la sostenibilitat d’aquest petit hostal demostren que, si hi ha voluntat, es pot tirar endavant una gestió més responsable.