Muntanyola: l’aposta per la sostenibilitat social del campió mundial dels formatges

20 de març de 2024

Casos d'èxit

Muntanyola: l’aposta per la sostenibilitat social del campió mundial dels formatges

Medalla de bronze dels World Cheese Awards 2022 per Lúpulus, un curat ecològic de llet de vaca, i també dos nous premis al Mundial de Formatges de França pel Garrotxa i pel Vell Reserva, ambdós de cabra, el 2023. Aquest és el balanç del debut de Muntanyola a l’Olimp mundial dels formatges. Competint amb més de mil cinc-centes referències, la companyia que dona feina a persones amb discapacitat intel·lectual ha aconseguit fer-se un lloc entre els millors.

Urpina és un projecte agrosocial de la fundació AMPANS, entitat que treballa en l’acompanyament a persones amb discapacitat intel·lectual i que desenvolupa en una finca situada a Sant Salvador de Guardiola, a la comarca del Bages, juntament amb una residència per a aquest col·lectiu.

La finca va ser una donació de la família propietària perquè tinguessin cura dels seus dos fills amb diversitat funcional quan ells ja no hi fossin; a més de crear oportunitats laborals per a persones que ho necessitessin. Així, es van recuperar vinyes i es van cultivar noves hectàrees de ceps de varietats autòctones.

Producció sostenible d’èxit

Des de finals del 2015, Urpina acull també la formatgeria. Fruit de l’objectiu d’AMPANS de generar ocupació per a més persones amb discapacitat intel·lectual, van adquirir el negoci d’un matrimoni de formatgers que es volien jubilar i van traspassar també tots els seus coneixements i maquinària.

Des d’aleshores, la formatgeria Muntanyola dona feina a tretze persones i hi podem trobar més d’una quinzena de varietats de diferents temps de curació, amb 4 tipus de llet: cabra, vaca, ovella i búfala.

D’altra banda, pel que fa a les altres activitats que es duen a terme a la finca, destaquen els sistemes de cultiu, on es combinen vinyes d'emparrat amb la conducció en got de la vinya vella, la més antiga de la finca.

Fan veremes manuals i cultivem merlot i cabernet sauvignon, així com sumoll i mandó, dues varietats de la comarca. Durant l'any, dues persones tenen cura de la vinya, però a l'època de verema tota la finca col·labora i les persones que viuen a la residència Urpina ho gaudeixen com una festa.

Els vins amb DO Pla de Bages tenen una maduració tardana i una bona concentració pel fet que es tracta de produccions baixes, però de gran qualitat. El vi negre 3 Nits, per exemple, s'elabora amb merlot, de gran suavitat i aroma de fruits vermells. Conserva tota la riquesa i la concentració de les notes de criança i marida molt bé amb embotits, carns vermelles i formatges molt curats.

El projecte Urpina i Muntanyola s’ha convertit en un referent de com, mitjançant una iniciativa de caràcter marcadament social, es poden donar sortida a productes del territori i, a més a més, fer-ho amb un gran èxit.

Articles relacionats