La societat és cada vegada més conscient de la importància de la responsabilitat ambiental de les empreses. Les opinions dels consumidors compten més que mai, i per això les empreses malden per demostrar que la feina ben feta no és només presentar un bon producte, també és tenir una política de respecte a tot allò que l’envolta. I en el cas del sector alimentari, el focus encara és més exigent.

D’Oliciós és un projecte nascut al Penedès que uneix tradició, innovació i, sobretot, respecte pel medi ambient. No es tracta només de produir una ampolla d’oli, sinó de vetllar perquè tant l’envàs com allò que conté siguin el resultat d’un compromís ferm amb la terra, la biodiversitat i la comunitat.

Un llegat que cuida el futur

La història arrenca molts anys enrere. Al llarg d’unes quantes generacions, el cultiu de les oliveres ha marcat la trajectòria de la família i del projecte D’Oliciós. El camí encara continua, ara amb una mirada moderna i sostenible. Això s’aconsegueix amb l’aplicació de tècniques de conreu ecològic, sense utilitzar cap mena de pesticida químic i protegint la salut del sòl amb cobertes vegetals i compostatge. A més a més, es fomenten hàbitats perquè els insectes pol·linitzadors puguin viure sense cap mena d’estrès ambiental i també s’estableixen col·laboracions amb entitats locals per conservar l’entorn.

Certificacions que avalen el compromís

Fruit d’aquest esforç i d’aquesta presa de consciència, el projecte D’Oliciós forma part del Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona, que reconeix la feina feta per a un turisme responsable i sostenible. Això és degut a les experiències turístiques immersives que organitzen, que permeten conèixer el procés de producció ecològica i gaudir d'activitats relacionades amb l'oli d'oliva verge extra.

A més, en aquesta línia, també disposa de la certificació del CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) i el segell europeu de producció ecològica (Eurofulla), que garanteixen que cada gota d’oli respecta els estàndards més exigents en sostenibilitat.

Un procés de producció responsable

Una de les qualitats de D’Oliciós que li atorga aquest caràcter especial és l’extracció en fred. Perquè no només preserva les propietats organolèptiques de l’oliva, sinó que redueix el consum energètic (i això, evidentment, té un retorn ambiental destacable). Per anar un pas més enllà, en el procés de producció de l’oli, s’han implementat sistemes de gestió eficient de l’aigua, amb la reutilització de recursos per minimitzar l’impacte ambiental. Val a dir que tot això forma part d’una filosofia clara: produir qualitat sense comprometre el planeta i tenint-ne cura.

La sostenibilitat també pot ser social. I és una extensió que D’Oliciós posa en pràctica amb condicions laborals justes, formació contínua per als treballadors i participació en projectes de desenvolupament local. És l’ètica de la responsabilitat portada a pràcticament tots els àmbits de la producció.

Un oli premiat

Tot aquest esforç no ha estat en va. A banda de la satisfacció del convenciment d’ajudar a preservar la biodiversitat de la terra, la seva feina ha rebut importants reconeixements. El premi al millor Oli d’Oliva Verge Extra Fruitat Madur en la categoria de petit productor a Catalunya confirma que la qualitat i la sostenibilitat no només poden anar plegats, sinó que a més poden convertir-se en la pedra de toc d’un projecte petit però amb la mirada ben alta i ben enfocada.

Descobreix el projecte a www.dolicios.com