Barcelona és sinònim d’història, de cultura i de gastronomia. Al bell mig de Ciutat Vella, la pastisseria La Colmena (plaça de l’Àngel, 14) és una de les més antigues de la capital catalana, amb més de 150 anys d’història fent la vida dels ciutadans una mica més dolça. Però actualment, la seva aposta per la tradició es completa amb una altra aposta: fer compatible aquesta vessant més gastronòmica i de reposteria amb la responsabilitat ambiental, amb la sostenibilitat.
Ja fa un temps que La Colmena ha adoptat la Política de Turisme Responsable i s’ha adherit al Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona. Això significa que treballen per reduir l’impacte ambiental, formar el personal en bones pràctiques sostenibles i garantir una gestió que tingui en compte tres pilars: el social, l’econòmic i l’ambiental. El repte és gran, però necessari, perquè cada mossegada, cada gram de dolç, també pot ser respectuós amb el planeta. No es tracta d’un compromís buit, sinó que es tradueix en accions concretes: des de la reducció de residus fins a la lluita contra l’explotació i l’aposta per l’accessibilitat universal. Dit d’una altra manera, el turisme i la gastronomia poden ser motors de canvi si es gestionen amb criteris responsables.
Per exemple, tot el packaging que es fa servir és 100% vegetal, i fins i tot la corda dels paquets, que alhora serveix de nansa, també ho és. Això redueix considerablement l’ús de bosses de plàstic. També ha apostat per una reducció de la utilització d’envasos a partir de la compra d’ingredients en grans quantitats (així s’eviten els envasos petits), amb la conseqüent disminució del transport per la ciutat. A més a més, gràcies a petits gestos com la gestió eficient i adequada de l’aire condicionat (quan no fa gaire calor s’aprofiten els corrents d’aire natural) o l’ús d’aigua tractada per reduir l’impacte de les ampolles de plàstic es tanca un cercle en què la sostenibilitat i la consciència ecològica tenen un pes específic important.
Dolços amb història
La història de La Colmena i la seva evolució al llarg de les dècades no es pot explicar sense tenir en compte un dels dolços insígnia: el bolado. El bolado és una llaminadura artesanal que gairebé ha desaparegut dels aparadors, però no pas de La Colmena. Fet amb sucre, clara d’ou i colorants, és un caramel tou i acolorit que requereix paciència i destresa per elaborar-lo. Toni Roig, quarta generació al capdavant de La Colmena, continua preparant-lo de manera 100% manual, amb un procés que sembla més un experiment químic que una recepta convencional. Els seus colors vius –groc, blau, verd, rosa– atrauen turistes i curiosos, i el converteixen en un exemple de supervivència d’un dolç antic fet de manera artesanal, que lliga indissolublement amb els postulats de sostenibilitat de què fa gala aquesta pastisseria barcelonina.
Aquest contrast entre un producte dolç tradicional i la solidesa d’un compromís sostenible explica molt bé el moment actual de La Colmena: preservar la memòria gastronòmica mentre es construeix un futur més responsable. Perquè turisme també vol dir respectar allà on vivim, respectar els qui treballen amb nosaltres, i apostar per un model econòmic que sigui conscient i sostenible.
Més sobre La Colmena a www.pastisserialacolmena.com