El Recinte Modernista de Sant Pau ha estat l’escenari escollit per presentar, el 28 de novembre, l’estudi “Projecte COMPASS: Transformació del sector turístic cap a la circularitat”, amb les conclusions extretes després d’un any de funcionament de COMPASS. Impulsat per Turisme de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat de Tecnocampus, el programa té l’objectiu de fomentar l’economia circular en el turisme i dirigir les pràctiques empresarials cap a models més sostenibles que contribueixin a la resiliència del territori.
COMPASS reuneix empreses turístiques compromeses amb el medi ambient que busquen col·laborar per donar resposta als principals reptes de la circularitat. Fruit d’aquest treball conjunt han sorgit tres iniciatives: ‘Committed 4 Food’, enfocada a reduir el malbaratament alimentari en l’hostaleria; ‘Barcelona Circular’, que facilita el contacte entre empreses turístiques i proveïdors circulars impulsant, entre d’altres, un mercat de segona mà; i ‘Circular Friendly’, una plataforma d’informació per a turistes amb opcions responsables i sostenibles.
Jornades de sensibilització i treball col·laboratiu
Guiat i implementat per la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat, sota la coordinació de Maria Armiñana amb la doctora Mar Isla, especialista en economia circular, i el professor Lluís Codinas, expert en turisme, el projecte va començar a caminar el 2023 i durant la seva primera etapa, que finalitza ara, ha estat centrat en la conscienciació. En total, s’han organitzat quatre jornades de sensibilització en què han participat més de 150 empreses turístiques i d’altres àmbits, com el tèxtil o la restauració, que tenen una estreta vinculació amb el sector. Durant les sessions, les empreses han elaborat, amb el suport i assessorament de l'equip tècnic de COMPASS, propostes concretes per als projectes col·lectius mencionats anteriorment, descrits en l’estudi presentat.
L’estudi recull altres observacions, entre les quals destaca que un bon nombre d'empreses turístiques de Barcelona es mostren interessades en l'economia circular i que, a més, ja tenien un alt coneixement del concepte abans d’unir-se al programa, fet que demostra l'alt nivell de conscienciació i sensibilització vers aquesta matèria que hi ha.
La circularitat, clau per al futur del turisme a Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona ha volgut destacar que les empreses que implementin pràctiques que millorin el benestar social i ambiental de la ciutat seran les que tindran més capacitat de ser competitives, créixer i consolidar-se. És ferma, doncs, l’aposta per un model de turisme circular, que beneficiï tant visitants com comunitats locals i estigui basat en l’ús eficient dels recursos, la no-contaminació, la protecció de l’entorn i la preservació del patrimoni cultural, la identitat i la vida de les destinacions turístiques; tot objectius que COMPASS persegueix.
Amb COMPASS, doncs, Barcelona guanya un ecosistema empresarial més circular, col·laboratiu i responsable, i fa un pas més cap al turisme del futur.
Pots consultar l’estudi aquí.