Can Fisa: l’hotel que vola cap a un futur sostenible

23 de setembre de 2024

Casos d'èxit

Can Fisa: l’hotel que vola cap a un futur sostenible

A Can Fisa, situat a la zona alta de Corbera de Llobregat, a només 18 km de Barcelona, la sostenibilitat és una realitat palpable en cada un dels seus racons i un objectiu cap al qual treballen dia a dia. Inspirats per l’espectacular paisatge que els envolta, a tocar de les muntanyes de l’Ordal, aquest hotel familiar ha trobat una manera única d'equilibrar el respecte al medi ambient amb l'experiència dels seus clients.

"Hem crescut convivint amb aquest entorn i estem convençuts que treballar per mantenir-lo és la millor forma de seguir endavant", afirma Marc Fisa, gerent de l’hotel. Aquesta convicció ha portat Can Fisa a adoptar diverses mesures per reduir l'impacte ambiental de la seva operativa. Entre totes elles, n’hi ha una que destaca especialment: la convivència amb les orenetes que, any rere any, tornen a l’hotel per criar.

Una simbiosi natural

Amb l’arribada de la primavera, a finals de març, les orenetes arriben puntualment a Can Fisa, migrades des de l’Àfrica, per començar el seu cicle de cria. "Ens fascina que siguin capaces de fer milers de quilòmetres i després de mig any tornin al seu niu al nostre pàrquing de Corbera de Llobregat", comenta Fisa.

La colònia ha anat creixent amb els anys i ara ja forma part de la vida diària de l’establiment, a la qual s’han adaptat perfectament. Cada matí, les aus esperen pacientment que s'obrin les portes de l’aparcament per sortir en bandada a la recerca d'aliment i de materials per als seus nius. Al finalitzar el dia, abans que tanquin les portes, hi tornen per refugiar-se dels depredadors i la intempèrie.

L’espectacle natural s'ha convertit en una part inseparable de l'hotel Can Fisa, i és que el cant i el vol de les orenetes captiven tothom qui el visita. A més, aquesta convivència ofereix avantatges sorprenents, com la reducció de la població de mosquits i altres insectes durant els mesos d'estiu, que es tradueix en menys picades.

Tot i que la presència de les orenetes també genera certs inconvenients, com la necessitat d’incrementar els esforços de neteja, l'equip de l’hotel ho considera un preu petit a pagar per contribuir a la conservació d'aquesta espècie migratòria. "El balanç és positiu", assegura Fisa, que ha integrat la convivència amb les orenetes com una part del dia a dia de l'hotel. “Amb l’arribada de la primavera ja les esperem amb il·lusió i a finals d’estiu els desitgem bon viatge i fins l’any vinent”, afegeix.

Compromís amb la sostenibilitat turística

La cura dels nius d’orenetes és part d'una filosofia de sostenibilitat més àmplia que s'estén a totes les àrees de la gestió de l’hotel. "L’entorn forma part del valor afegit del nostre establiment i decidim conservar-lo treballant d’una forma sostenible”, explica el gerent de Can Fisa. Per això, formen part del Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona, una iniciativa que els ha ajudat a entendre que la sostenibilitat va molt més enllà d’accions aïllades. "Formar part d'aquest compromís significa ser conscients que pràcticament totes les decisions que prenem tenen un impacte i que cal actuar en conseqüència", observa.

Així, en els últims anys Can Fisa ha fet passos significatius en la millora de l'eficiència energètica, que han permès reduir el consum d'electricitat en un 17%, tot i l’augment de l’ocupació de l’hotel. Per aconseguir-ho, han instal·lat panells fotovoltaics per generar energia renovable i sistemes de climatització més eficients, a més de substituir gairebé tota la il·luminació de l'hotel per tecnologia LED.

Pel que fa al consum d'aigua, l'establiment ha incorporat reguladors de cabal a les aixetes i ha reemplaçat les banyeres per dutxes en els banys reformats, un pas que contribueix a un ús més racional de l'aigua, especialment en una zona on els recursos hídrics poden ser limitats.

Un altre pilar fonamental en la sostenibilitat de Can Fisa és la seva aposta per la gastronomia de proximitat. "El nostre territori presenta un ventall molt extens de productes de qualitat i de gent que fa les coses molt ben fetes", afirma Marc Fisa. D'acord amb això, l'hotel prioritza aliments de productors locals o de la resta de Catalunya, cosa que enriqueix la seva proposta gastronòmica, oferint als clients una experiència culinària autèntica i sostenible.

Així doncs, el compromís de Can Fisa es reflecteix en totes les facetes de l'hotel; una aposta que, segons Fisa, té un retorn positiu per al planeta i la comunitat local, però també per al mateix establiment. "Creiem que hem de treballar per fer les coses de manera més sostenible, tant pel respecte que li tenim al nostre entorn com pels beneficis econòmics que aquestes accions poden generar a llarg termini", conclou.

Articles relacionats