De la terra al pot: l’essència artesana de Melmelària

3 de juliol de 2024

Casos d'èxit

De la terra al pot: l’essència artesana de Melmelària

Situat a Tiana, un petit poble del Maresme, Melmelària és més que un espai dedicat a l’elaboració de melmelades i chutneys artesanals. Fundada el 2014, aquesta empresa familiar ha crescut a partir d’unes modestes maduixeres plantades a l’hort de casa fins a convertir-se en un projecte gastronòmic que uneix tradició, sostenibilitat i innovació, fet que li ha valgut el reconeixement del segell Biosphere.

Un viatge cap als orígens

Melmelària va començar la seva trajectòria a la cuina de l’antiga escola bressol de Tiana, un espai que havia quedat en desús. Després de dos anys treballant allà, Cristina Martorell, la creadora del projecte, va obtenir la llicència per obrir un obrador propi al pati de casa seva. Allà mateix, el 2013, a uns mesos del desè aniversari del projecte, va obrir una botiga de venda i degustació, on els visitants poden gaudir dels seus productes i d’altres elaboracions artesanes catalanes.

Les melmelades de Melmelària són el resultat d’un procés acurat que comença amb la selecció de fruites i verdures de quilòmetre zero. Cada pas, des de la tria del producte fins a l’etiquetatge final, es realitza a mà, dedicant-li tota la atenció i el temps necessaris per assegurar una qualitat excepcional. A Melmelària, les fruites del Maresme es transformen en delicioses melmelades sense conservants ni colorants artificials, com la de maduixes, que va ser la primera que van fer. A aquesta, se li han anat incorporant propostes sorprenents (i delicioses!), com la melmelada de pèsols del Maresme, que és espectacular per acompanyar un peix al forn o per fer una torrada amb pernil salat. Una altra de les joies de la corona és la melmelada d'albergínia blanca a la vainilla, elaborada amb una verdura autòctona del Maresme, l'albergínia blanca, que es distingeix per ser més fina i tenir un sabor més dolç.

Sostenibilitat i proximitat: els pilars de Melmelària

Des del principi, Melmelària ha apostat per treballar exclusivament amb fruita i verdura de temporada i de proximitat. Això significa que la matèria primera amb què elabora els seus productes prové de pagesos locals, minimitzant la petjada de carboni i promovent l’economia de la comarca. Per exemple, la Cristina compra tot el que pot a dos pagesos de Tiana que tenen tomàquets, calçots i taronges amargues, entre d’altres. La resta també prové de molt a prop, com les maduixes de Sant Pol de Mar i les carabasses de Mataró, ambdues poblacions maresmenques.

Aquest enfocament no només redueix l’impacte ambiental, sinó que també educa el públic sobre la importància de consumir productes de temporada, vivint d’acord amb el ritme de les estacions. Així, no es podrà trobar melmelada d’albercoc a febrer, de la mateixa manera que no mengem castanyes a l’agost. I és que la sostenibilitat és un valor fonamental per a Melmelària. La compra de fruites i verdures en el seu punt òptim de maduració, quan són perfectes per elaborar melmelada, permet aprofitar l'excedent i evitar el malbaratament alimentari, a més de contribuir a l’economia circular. Aquesta filosofia s’estén als tallers que organitzen, on els participants poden aprendre a elaborar melmelades i chutneys i descobrir, alhora, la importància de la cuina de reaprofitament i el malbaratament zero.

Un espai de degustació i aprenentatge

Així doncs, el pati de Melmelària no és només un lloc de venda, sinó també un espai d’aprenentatge, degustació i activitats gastronòmiques. Aquí, els visitants poden gaudir d'activitats on la canalla aprèn a fer melmelades amb maduixes locals o a preparar esmorzars saludables, o tallers per a adults en què l’elaboració de melmelada amb productes de temporada va acompanyada de dinars, degustacions i sopars. D’altra banda, els seus enotasts són una oportunitat única per maridar els vins de la DO Alella, al Maresme, amb tapes elaborades amb les melmelades de la casa, tota una experiència per als sentits.

Els tallers de Melmelària són una oportunitat per submergir-se en la tradició i en els sabors de la nostra terra, d’una manera evidentment sostenible. Els participants aprenen tot el procés d’elaboració d’una melmelada, des del tractament del producte fins a la conservació. D’aquesta manera, aquests tallers, que també s'organitzen com a activitats corporatives per a la cohesió i motivació dels equips de treball, serveixen per sensibilitzar sobre la importància de respectar el medi ambient i la cultura local d’una manera amena i pràctica.

Un compromís amb la comunitat

Aquest any, Melmelària, en col·laboració amb l’Ajuntament de Tiana, ha impulsat la primera Trobada del Món Artesà de la Melmelada. L’esdeveniment va reunir una vintena d’elaboradors de les Illes Balears, Andorra i diverses províncies catalanes amb l’objectiu de posar en valor el producte artesà, fomentar el respecte per la tradició i promoure la creativitat dels artesans.

Tiana, amb el seu encant i compromís amb la sostenibilitat, ofereix un entorn perfecte per a aquesta trobada. La intenció és consolidar el municipi com un referent i punt de trobada per intercanviar idees, crear sinergies i enfortir el sector artesanal.

No hi ha dubte, doncs, que Melmelària és un exemple de com la sostenibilitat, la qualitat i la tradició poden anar de bracet per crear un producte únic. Amb la seva aposta pel producte de temporada i de proximitat no només ofereix delícies per al paladar, sinó també experiències significatives que promouen un turisme i un consum més responsables i conscients.

Articles relacionats