“La patente”: gastronomia amb valors

28 de febrer de 2024

Ecoexperiències

“La patente”: gastronomia amb valors

Un espai per gaudir d’experiències gastronòmiques on, a més a més, es fa pedagogia de la sostenibilitat. Això és “La patente”; escola de cuina que organitza esdeveniments per a empreses i que ja fa onze anys que porta la gestió responsable al seu ADN.

Als seus inicis, aquest negoci ja mostrava bones maneres quant a ser sostenibles. D’entrada, no feien servir res d’un sol ús, tot era vidre; filtraven l’aigua per al seu consum, i utilitzaven electrodomèstics eficients.  

Aquesta implicació van voler fer-la oficial amb el segell Biosphere. Així, van formalitzar un interès que ja tenien, i això els va permetre multiplicar les millores. En certificar-se, van mesurar al detall la seva gestió i van apreciar aquelles àrees on encara podien anar més enllà.

Els van resultar de gran ajuda les formacions que faciliten des de Biosphere i també l’acompanyament dels consultors que els van guiar, pas a pas, per obtenir el certificat. Com a resultat, ara mesuren molt bé el consum de llum i aigua per cada local i franja horària, un procés amb què han acabat implicant tot el personal: des dels xefs fins a neteja i administració.

Buscant la col·laboració del client

No només la plantilla del negoci treballa per a la sostenibilitat, sinó que són també els mateixos clients qui han d’acabar sumant-se a les iniciatives ambientals. Així, empreses que, en un inici, sol·liciten plats d’un sol ús per al seu esdeveniment, en entrar en contacte amb “La patente”, inicien un debat sobre la conveniència de generar un excés de residus.

Des de l’espai gastronòmic, se’ls intenta convèncer que, com a empresa, els beneficiarà implicar-se en valors de sostenibilitat. I que també suposarà un estalvi, ja que disposen d’un sistema de neteja automàtic amb cicles de rentatge molt ràpids on es gasta un mínim d’aigua i d’un equip de persones recollint que facilitarà l’ús dels plats i copes reutilitzables. Així, a més a més, els assistents a l’acte acabaran tenint la sensació d’un servei de qualitat.

Aquest cas és extrapolable a bona part de les situacions que viuen amb els clients, a qui, amablement, fan pedagogia a tots els nivells. Si algú no està acostumat a reciclar, la plantilla de l’espai gastronòmic li indica amb amabilitat que disposa de quatre papereres per llençar correctament els residus. I així, en tots els àmbits de la sostenibilitat.

Les bones pràctiques s’estenen més enllà de l’àmbit ambiental i es poden palpar en el mateix entorn laboral. Per exemple, en l’aposta per personal d’edat avançada, ja que són poques les empreses que contracten treballadors i treballadores de seixanta anys. Però, per “La patente”, es tracta de persones que encara tenen molta energia i que, amb la seva experiència, prenen millors decisions; més ràpides i meditades.

Com a proveïdor turístic, “La patente” s’enorgulleix de fer les coses ben fetes i gràcies a la certificació, els seus integrants se senten amb més confiança per difondre la seva sostenibilitat, ja que és una empresa externa qui garanteix aquestes bones pràctiques.

I és que, en certa manera, el segell Biosphere és com un diploma que dona legitimitat en clau ambiental i social. Així, en aquesta empresa saben que, a part de saber fer bé la seva feina, i aportar experiències gastronòmiques als clients, tenen uns valors que se’ls reconeixen.

A més a més, tot l’equip s’ha involucrat en aquesta iniciativa i ho viu amb gran il·lusió. El client també ho valora i s’acaba creant una comunitat de persones que comparteixen les preocupacions ambientals i socials.

“La patente” ho té clar: ajudant el  planeta, ens ajudem a nosaltres mateixos. I no només això, sinó que treballar a favor del medi ambient redunda en una satisfacció personal i, també, en un estalvi.

Articles relacionats