ARTiSA: un racó gastronòmic amb cor i ànima sostenibles

5 de juny de 2024

Ecoexperiències

ARTiSA: un racó gastronòmic amb cor i ànima sostenibles

Al bell mig del barri Gòtic de Barcelona, en un dels seus punts més vibrants i emblemàtics, hi trobem un petit tresor gastronòmic conegut com a ARTiSA. Des del seu naixement el desembre de 2009 a la plaça Reial, aquest encantador racó s'ha dedicat a oferir una experiència culinària única, centrada en l'autenticitat i la sostenibilitat.

ARTiSA és una cafeteria i el projecte de vida de dues germanes, Sofía i Marisol, amants del bon menjar, viatgeres empedreïdes i enamorades de Barcelona. La seva visió era clara: crear un espai acollidor on poder gaudir de refrigeris deliciosos, casolans i saludables. L'èxit de la proposta les va portar a obrir un segon local a Poblenou l'any 2022.

Menjar bo i amb valors

Des dels seus inicis, ARTiSA ha prioritzat la selecció d'ingredients de proximitat, d'origen ecològic i d'empreses amb valors socials. Cada dia, en els seus obradors, elaboren de manera artesanal una carta senzilla però honesta que destaca els sabors autèntics de la matèria primera.

Així, en els seus locals, de decoració natural i original i amb terrassa, podeu trobar una àmplia gamma de propostes, que inclouen entrepans, creps, aperitius, batuts i cafè d'especialitat que torren allà mateix. Però el que més destaca de la seva oferta és la selecció de dolços, pastissos i gelats artesanals, que el fan un lloc ideal per fer un esmorzar o un brunch a la ciutat. Ara bé, per la seva carta i el seu horari, us hi podeu aturar a fer qualsevol àpat del dia.

La majoria de les pastes que ofereixen són sense gluten i els seus gelats tenen fins a un 70% menys de sucres que els convencionals. I és que un dels pilars fonamentals d'ARTiSA és tenir cura de la seva clientela proporcionant alternatives saludables i que s'adaptin a la gran diversitat de necessitats dietètiques que puguin tenir. Així, a banda de productes sense gluten i baixos en sucres, també en podreu trobar sense fruita seca, sense ou i sense lactosa.

"La nostra filosofia des del principi ha estat la d'oferir als nostres clients un producte de qualitat i a un preu just", ens diuen. Per això, també aposten amb fermesa per l'evolució constant, fet que les ha portat a anar canviant any rere any per donar resposta a les sensibilitats i valors de la clientela i la societat.

Sostenibilitat, el compromís més dolç

L'any 2019, la Sofia i la Marisol van conèixer el segell Biosphere i van posar fil a l'agulla per acreditar-se, cosa que van aconseguir aquell mateix any. "Ens va resultar molt interessant perquè era reflectir la nostra filosofia i manera de pensar", expliquen. També es van sentir molt identificades amb l'aposta de Biosphere per la millora contínua, ja que s'alinea amb la seva visió empresarial.

Rebre aquest aval al seu compromís amb la sostenibilitat va ser més fàcil del que havien pensat perquè en començar a aplicar les directrius van veure que ja seguien moltes d'elles. Amb tot, formar part del segell Biosphere les ha ajudat a organitzar i planificar millor els seus objectius.

L'esforç d'ARTiSA per mantenir pràctiques responsables en totes les facetes del seu negoci comença amb la seva concepció, quan van decidir optar per productes de proximitat i ecològics motivades per la idea que la Terra i els seus recursos són un bé escàs que cal cuidar.

La sostenibilitat també es reflecteix en la forma en què gestionen els residus. ARTiSA practica el reciclatge de tots els materials, utilitza embalatges 100% biodegradables, i fomenta entre els seus clients l'ús de gots reutilitzables. A més, es proveeix completament d'energies renovables per contribuir, així, a la reducció de la seva petjada de carboni.

En resum, ARTiSA no és només una cafeteria amb encant, sinó un exemple de passió i compromís amb la sostenibilitat. A través de les seves pràctiques i la seva oferta gastronòmica, demostren que és possible gaudir d'una experiència dolça i deliciosa de manera responsable i respectuosa amb l'entorn.

Articles relacionats