A la terra del cava per excel·lència i a tan sols 40 minuts de Barcelona, hi trobem un petit celler ple d’encant i esperit entusiasta que es proposa sacsejar el món de l’enoturisme, transformant la passió pel cava i la vinya dels seus joves creadors en experiències úniques per a tothom.

Darrere del projecte hi ha dos emprenedors: l’Èric, enòleg, i l’Ignasi, responsable de la part empresarial. L’any 2004, després d’una conversa improvisada amb una copa de cava a les mans —no podia ser d’una altra manera— van decidir tornar a donar vida a l’antic celler familiar abandonat des dels anys cinquanta. Així va néixer ArtCava, que actualment produeix 18.000 ampolles de cava artesanal a l’any, elaborades manualment i sense afegir-hi químics ni licors d’expedició.

La seva filosofia és clara: no ArtCava no vol ser un celler més, sinó reconèixer i respectar la manera tradicional de fer les coses, fusionant el passat i el present per crear un espai autèntic i únic.

L’espai enoturístic més singular del Penedès

ArtCava va ser un dels primers cellers petits en apostar per l’enoturisme. La seva proposta fuig de fórmules preestablertes i advoca pel turisme de proximitat, la filosofia d’slow travel o viatge lent i, sobretot, per l’originalitat. Cada visita es personalitza per als interessats en descobrir els secrets del cava i busca transmetre amb orgull la manera de fer marca de la casa.

L’activitat més popular és “Crea el teu cava”, un taller que promet fer realitat una de les grans il·lusions dels aficionats a aquest món i que van crear després de veure com tants amics i coneguts que encarregaven cava demanaven participar d’alguna manera en el procés d’elaboració.

En aquesta activitat, que els ha valgut diversos premis i el reconeixement de tot el sector, els participants poden degollar i etiquetar la seva pròpia ampolla. Després d’una visita al celler i un tast dels millors caves d’ArtCava, els visitants es traslladen a la sala d’elaboració, trien el que més els ha agradat i fan el degollament amb les seves pròpies mans, després introduiran el suro, col·locaran la xapa i l’etiquetaran. L’ampolla resultant és un record tangible de l’experiència i un testimoni de la màgia del procés artesanal.

ArtCava ofereix també una visita completa al celler i a les vinyes, on es pot passejar per la Masia Can Batlle, del segle XII, i conèixer de primera mà com s’elabora el cava, així com la història de la família Batlle, viticultors des del 1730.

Una cita amb l’enòleg

Per als qui volen aprofundir encara més, ArtCava ofereix la possibilitat de passar un dia amb l’enòleg, visitant els millors cellers del Penedès i descobrint els miradors més espectaculars del territori. Aquesta experiència exclusiva permet tastar vins “en curs” i productes de la terra, a més de descobrir tots els passos en la producció del vi, des de la verema fins al degollament.

El Club ArtCava és una proposta innovadora que permet als participants crear el seu propi cava. Amb la supervisió de l’enòleg, els socis del club poden experimentar amb diferents varietats i decidir l’alquímia del cupatge. Uns mesos després, podran gaudir de la seva pròpia creació a casa, com si tinguessis el seu propi celler sense els riscos que això comporta.

Gastronomia entre vinyes

Per acabar de completar l’experiència, en finalitzar qualsevol de les visites o activitats, es pot passar pel restaurant La Manela. Situat al costat de les vinyes, en un entorn privilegiat, compta amb una oferta gastronòmica basada en el producte de proximitat; la cirereta del pastís a una jornada d’immersió en la cultura vinícola i el paisatge del Penedès.

Així doncs, ArtCava ofereix una proposta integral: cultura, paisatge, gastronomia i, sobretot, l’oportunitat de viure el món del cava d’una manera íntima i a través de l’aprenentatge, la creació i la connexió amb el territori.